Portakal Haber Ajansı
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖNEMLİ LİNKLER



Nöbetçi Eczaneler

12-18 MART 2018 TUZA DİKKAT HAFTASI

12-18 MART 2018 TUZA DİKKAT HAFTASI

Tarih 18 Mart 2018, 22:58 Editör TekirdağPOSTASI

Aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkolün getirdiği olumsuzluklar, Erken ölümlere yol açan nedenlerin başında sayılmaktadır... Pha/S.paşa-TEKİRDAĞ/Yerel-Bölgesel-Sağlık-Politika/Türkiye

12-18 MART 2018 TUZA DİKKAT HAFTASI

Aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkolün getirdiği olumsuzluklar, Erken ölümlere yol açan nedenlerin başında sayılmaktadır...

Tekirdağ İL Sağlık Müdürlüğünce hazırlanıp, Tekirdağ Valiliği'nin, TUZ Tüketimine karşı farkıdalık yaratma çalışmalarından birisi olan, 74. Bülteni aşağıdadır:

Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklar, ülkemizde de meydana gelen ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörleri; aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkolün zararlı kullanımıdır. 

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Yüksek sodyum (günde 2 gramdan fazla) ya da tuz (günde 5 gramdan fazla) tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Tuz tüketiminin azaltılması yüksek kan basıncının ve buna bağlı olarak inme, kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek hastalıklarının azaltılmasında en kolay yol olarak gösterilmektedir. Diyetteki tuz miktarının günde 1 gram azaltılması felçleri %5, kalp krizlerini %3; günlük tuz alımının 5 gramın altında olması ise inme riskini %23 ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkların %17 azalmasını sağlayacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda tuz tüketiminin (ortalama 15 gr/gün) Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin üzerinde olduğu gösterilmiştir.
Halkımızın sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" uygulanmaktadır. Bu uygulamalar içerisinde ekmek, salça, peynir ve zeytinde yapılan azaltma çalışmaları önemlidir.

Bu kapsamda fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla her yıl belirlenen farklı bir tarihte ve temada “Tuza Dikkat Haftası” gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında “Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu” (#5yol5gram #tuzuazaltmanın5yolu) teması ile çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Bizlerde günlük aldığımız tuz miktarını azaltmak için ilk olarak aşağıda yer alan Tuzu Azaltmanın 5 Yolu’nu uygulamaya başlayabiliriz.
Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;
1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır.
2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın.
3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın.
4. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin.
Özellikle;
-Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi),
-Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi),
-Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.),
-Balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri,
-Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarlarda tuz içermektedir.
5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.

DAHA AZ TUZ, DAHA SAĞLIKLI YAŞAM.
TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Bu haber 285 defa okunmuştur.

Twitter  Facebook  Google  Delicious  FriendFeed  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Eğitim-Bilim-Sağlık

TREDAŞ RESİM YARIŞMASI SONUÇLANDI

TREDAŞ RESİM YARIŞMASI SONUÇLANDI TREDAŞ’ın “Aydınlık Bir Şehir, Işıldayan Bir Nesil” temalı Resim Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Birinciliği Edi...

99 Yıl Önce Güneş Samsun’da Doğdu..!

99 Yıl Önce Güneş Samsun’da Doğdu..! 29 Yıl Önce ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği ADD Kuruldu ve YURT çapında şubeler oluşturan Derneğin, Tekirdağ Şube Başkanı...
CÜNEYT YÜKSEL KARDEŞİME...22 Mayıs 2018

ANKET

SANAL BASIN'ın İnternet Tiraj Değerlendirmelerini İnandırıcı Buluyormusunuz? SANAL BASIN'ı Ne Kadar Önemsiyorsunuz?






Tüm Anketler

Şans Oyunları

booked.net

Dost Siteler





















sanalbasin.com uyesidir Toplist25
Twitter Facebook

Tüm hakları Portakal Haber Ajansına aittir kaynak belirtilmeden yazı ve görsellerin kullanılması yasaktır (c) 2013..2018 | Powered by SoykanSoft
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi